søndag 21. februar 2010

Marokkansk inpirasjon

Her kommer litt inspirasjon fra Marokko!

Nederland er et multikulturelt land. Om man vil ut å spise, hente noe kjapp mat i en take-away sjappe, eller handle inn til å lage noe spennende selv, er mulighetene uendelig mange. På torsdag fikk jeg ferie, og på vei hjem kjøpte jeg med noe spennende jeg har tenkt på lenge: en tajine! Jeg kostet på meg den fine versjonen med mørkegrønn glasur og mønster. Den er ca 25cm i diameter. Mat som lages i en tajine blir ekstra mør, saftig og smakfull, siden maten varmes lenge over lav varme og under lokk. Krydderne og urtene får ekstra mulighet til å vise hva de kan! Jeg har planer om å trylle frem mange deilige overraskelser i denne leirgryta, så det er vel bare å begynne å eksperimentere! Jeg vil gjerne invitere mamma og pappa på en tajine-rett når de kommer på besøk i april -så ferien skal forhåpentligvis benyttes til minst ett forsøk med tajinen. Akkurat når ligger den i vann. Før en bruker den første gang må den nemmelig ligge i bløt minst 24 timer, så det har ikke blitt noe matlagning med denne enda. Men som du ser av bildet er det ikke første gang det lages marokkansk mat her i huset. I fjor fikk jeg nemlig en super oppskrift av en kompis, så om du vil prøve noe nytt på matfronten (men ikke har tajine), kan det gjøres slik:

Marrokansk couscous-panne (til ca 4pers)
Du trenger:
-couscous (les på pakken hvor mye du trenger i forhold til hvor mange du lager til)
-kjøttdeig (400-500g,passe til ca 4 mennesker)
-noe litt spicy krydder (chili, hvitløk)
-en boks hakkede tomater
-en squash eller to paprika
-en fetaost (ca 200g)
-noen tørkede frukter. (Ta det du har, men alt fra tørkede aprikoser, dadler eller fikner funker fint)
-en relativt stor stekepanne

Gjør slik:
1. Hvis du bruker squash, skjær denne i skiver og rist den i en panne. Legg til side.
2. Stek kjøttdeigen.
3. Ha oppi en boks med hakkede tomater, evt paprika og krydder. La surre.
4. Hakk fetaosten i terninger.
5. Hakk den tørkede frukten i biter.
6.Lag couscous etter instruksjonen på pakken.
7. Ha fetaosten, squashen og den tørkede frukten oppi stekepanna hvor kjøttdeigen etc surrer. Bland godt.
8. Ha den ferdige couscousen oppi panna. Bland godt.
9. Servèr!

Tips 1: Ikke ha for mye vann når du lager couscousen -følg bruksanvisningen! Ellers blir hele retten gjørmete og ekkel...
Tips 2: Vent til couscousen er klar før du har ingrediensene i punkt 7 oppi panna. Dette skal ikke koke med for lenge. Ellers blir retten gjørmete og ekkel.
Tips 3: Ikke la deg avskrekke av tips 1 og 2 -hvis du følger disse blir retten IKKE gjørmete og ekkel!

Lykke til! =)

torsdag 18. februar 2010

Ferie

Fra og med NAA har jeg ferie Ferie FERie feRIe FERIE! Foreloepig sitter jeg riktignok her paa skolen og gjoer litt smaatteri, og jeg maa nok pent rette proever fra minst fire klasser i ferien. Men dog: FERIE! Planene for ferien er mange, men paa samme tid faa. Jeg skal vaere hjemme, og gjoere minst mulig! Med minst mulig mener jeg selvfoelgelig minst mulig ting jeg MAA. Jeg skal strikke masse, kose meg alene og med kjaersten, dra paa dagsturer til Maastricht eller Groningen eller en naturpark med villhester jeg hoerte om i gaar, og ellers nyte friii. Angaaende strikking saa skal jeg legge ut bilde av de roede sokkene -jeg har rekt opp taaen og strikket den litt mindre. Et par graa sokker er ogsaa straks ferdig, saa naa skal det nok bli sokkefint paa bloggen!

søndag 14. februar 2010

Mye å feire!

Den 14. februar 2010 er litt av en dag i Norge, har jeg skjønt! Både Fastelavn, Valentine`s Day OG Morsdag. Det er vel ikke alt som trenger å feires like mye (spør du meg), men Morsdag er og blir litt koselig, da. Så lenge en ikke lar seg rive med i kjøpesentrenes Morsdags-jag, finnes det jo mange hyggelige måter å sette pris på mor på! Det triste er at jeg som bor her i Nederland slettes ikke hadde fått med meg at det var Morsdag (siden den er på en annen tid på året her i Nederland), før jeg hørte det på radioen i går. Da var det litt sent å sende kort, men jeg fikk den snille pappaen min til å ordne med blomster for meg. I anledning Morsdag feirer jeg med et finfint bilde av min fantastiske, vakre, snille, omtenksomme Mamma her på bloggen!








Men du må ikke tro det stopper der. Selv om Valentine`s Day i seg selv kanskje ikke er så mye å feire, er det en litt spesiell dag for meg og min kjære. Det var på dagen i dag for et år siden at vi hadde en avtale (ikke en date) midt på dagen -noe som utviklet seg til en date -og dermed kan vi feire ett år sammen i dag! =)












Vil også benytte anledningen til å gratulere
Beathe
og Kristian med 8 års-dagen i dag!
Måtte hell og lykke fortsatt skinne på deres vei!
Og jeg som pleide å flire av dere som ble
sammen på Valentine`s Day. Sånn kan det gikk...!

lørdag 13. februar 2010

Vogelenbuurt

I går var det så utrolig fint vær ute, og et fantastisk flott lys lå over vinterlandskapet. Jeg tok en liten tur i området hvor jeg bor -for en gangs skyld med kamera på slep. Jeg er ingen fotograf, men jeg er ganske godt fornøyd med resultatet! Særlig når jeg klarte å pønske ut hvordan jeg skulle få til en ok oppløsning på bildene her på bloggen også. Området jeg bor i heter Vogelenbuurt, eller Fuglestrøket, om du vil. Det er fordi nesten alle gatene her har ulike fuglearter i navnet. Min gate er ingen fugl (dessverre), men området er utrolig fint! Det er ikke verst å sykle til eller fra jobb, eller bare rusle en tur, når en har så fine omgivelser! =) Vanntårn, kanaler og vindmølle, og på bildet nederst til høyre kan du skimte Domkirketårnet i det fjerne. Slå den, du! Vogelenbuurt er et av de mest populære områdene å bo i her i Utrecht, og det er mange kafèer og parker her også.

fredag 12. februar 2010

Den røde raggsokken


Som lovt: her er bilde av raggsokken. Før denne var ferdig begynte jeg på en ny i en litt annen modell, men den ble rekt opp -og det var denne som vant. Jeg synes den ble litt stor i tåa, så kanskje jeg rekker opp og strikker den på nytt...

Så er det vel bare å strikke en til lik?
Fordelen med denne sokken er i hvert fall at en ikke trenger å speile mønster eller form eller noe i den dur -det ville nok blitt litt for avansert for en stakkars amatør!

Vi får se hva helgen vil bringe: kanskje en sokk til? I morgen må jeg dessverre på skolen -på en lørdag!- fordi det skal være åpen dag for nye elever med forelddre der. Så voldsomt mye fri-/strikketid blir det neppe. Men nå er det bare èn uke til med jobbing -så er det ferie! Og ja: jeg har visst jobb etter ferien også! =)

torsdag 11. februar 2010

Raggsokk(er)

I gaar, paa vei til skolen, begynte jeg paa min foerste raggsokk. Innen jeg la meg klokka elleve om kvelden, var en hel kvelds hyggestund med helen tilbakelagt, og jeg var paa god vei mot taaen. Det er jeg fortsatt! Utstyrt med Mormors oppskrift paa raggsokker, raggegarn innkjoept i Norge foer jeg dro tilbake hit og pinner i riktig stoerrelse, laa alt til rette for kreasjon av Mormors sagnomsuste sokker. Men jeg maa si at jeg velger aa tro at det er som med Mormors pannekaker, kjoettkaker og all annen god mat hun lager: det ligger mye slump og erfaring bak! Med slump mener jeg at et trenet oeye og en erfaren haand fort tar seg noen friheter fra grunnoppskriften, slik at resultatet blir enda bedre. Min sokk ligner fint lite paa de sokkkene jeg har faatt av Mormor opp igjennom, synes jeg! Og jeg er ganske sikker paa at jeg har fulgt oppskriften til punkt og prikke (u-slump!). Jeg har proevd den paa foten (selv om den ikke er helt ferdig), og den sitter finfint. Problemet er vel heller at jeg ikke synes den ser noe fin ut! Jeg kunne tenke meg et kortere "skaft", samt ribbestrikk oppaa foten. Siden det er min foerste sokk noensinne, tenkte jeg likevel det var best aa foelge oppskriften. Saa faar jeg heller buke litt slump eller kvinnelist paa neste par! For ja -det blir nok flere! Helt oppstemt var jeg der jeg satt og vrei de fem pinnene i alle himmelretninger for aa forstaa og faa til. Bilde kommer asap, naa er jeg paa skolen og henger rundt mens jeg venter paa det siste moetet for dagen.

mandag 8. februar 2010

Oppfriskning, strikking, kakegjester og norskkurs

Oppfriskning
På fredag var jeg og min kjære på Ikea. Vi kjøpte et nytt salongbord, en kommode -og i en annen butikk kjøpte vi rammer. Leiligheten har dermed fått en liten oppfriskning, Beatles to Bowie-plakatene har endelig kommet på veggen, og vi er veldig fornøyde! =D

Strikking
Som du ser er flettelua ferdig. Den har vel strengt tatt vært ferdig en ukes tid nå, men blogglysten lot vente på seg. Den er av samme garnet som den forrige lilla lua. Av tragedier i uka som gikk kan nevnes at Marius er for laaaang (derav manglende blogglyst). Jeg strikket ham ferdig forrige onsdag, men antagelig har jeg strikket mønsteret for løst, for genseren er for lang. Det står at mønsteret på bolen skal måle 22 cm, hos meg måler det 27. Det har nå tatt meg nesten en uke å bearbeide gremmelsen, men jeg har ikke blitt helt enig med meg selv hva jeg skal gjøre. Eller når. Det blir vel å rekke opp hele mønsteret, for jeg kommer ikke til å bruke den hvis den henger der og slenger langt nedover låret... Fem cm er kanskje ikke så mye, tenker du. Men det blir jo som om hele vrangborden er forflyttet det samme som størrelsen på en vrangbord nedover. Jaja. Vi får se. Inntil videre er Maruis lagt i strikkeskuffen min i den nye kommoden. Det får være lyspunktet, at med den nye kommoden har jeg nå en stor skuff med plass til alt garnet og alle strikkeprosjekter! =) Ellers kan nevnes en lue til som er startet på. Det er en spiral-lue jeg fant mønster på her. Som du ser av bakgrunnsbildet på bildemontasjen nedenfor, er lua turkis, og jeg fletter inne perler etter hvert som jeg strikker. Det har jeg ikke gjort før, så det er litt gøy! Som du ser går omgangene på skrå etter vrangborden. Det tok sin tid å få dreisen på den spiralstrikkinga, de første omgangene brukte jeg vel 20 min pr omgang eller noe... Men det går bedre nå. Tidkrevende er den uansett, så jeg får se om jeg kan finne en verdig mottager etter hvert!

Kakegjester og norskkurs
På fredag bakte jeg en kake, for første gang på år og dag. Vi har jo ingen ovn -men det hindrer en jo ikke i å lage ostekake, heldigvis! Problemene, eller utfordringene som det heter, var at jeg a) ikke hadde noen form. Heldigvis fant jeg en på ikea. b) jeg var ikke sikker på om det de kaller poedersuiker her er det samme som melis +at de var utsolgt for nevnte poedersuiker, og c) rømma her smaker rart og annerledes enn hjemme. MEN: Jeg fikk tak i poedersuiker til slutt, kaka ble supergod, og med litt pynt oppå fikset i en fei ble gjestene som kom på lørdag imponert! Bildet øverst til venstre viser konsentrerte gjester som strever med å høre forskjell på eksempelvis og ta eller øst og ost. Vi fant nemlig noen lytteøvninger på nettet, så nå snakker de vel snart flytende norsk alle sammen...